Nalazač guma Nalazač prodavaca

Novosti

90% održivog materijala pokazne gume

12. januar 2024.

Toyo Tires izlaže na Tokijskom auto-salonu 2024. pokaznu gumu koja koristi 90% održivih materijala.

Danas, na Tokijskom auto-salonu, Toyo Tires predstavlja svoju održivu pokaznu gumu. Guma, koristeći 90% održivih materijala1, korak je napred prema održivijoj budućoj pokretljivosti. Dosad, najviša stopa korišćenja održivih materijala u istoriji u nekoj našoj gumi bila je 50%. Ovo je ostvareno kod auto-guma Open Country korišćenih na Reliju Dakar 2024. Ovaj poslednji napredak, danas otkriven, dramatično je premašio ovaj udeo.   

Održivi  materijali mogu biti uopšteno podeljeni na „obnovljive materijale”, koji mogu biti ponovo iskorišćeni, kao što su materijali prirodnog porekla, i „ponovo iskorišćeni materijali” koji se ponovo koriste od materijala koji su već bili korišćeni na neki način. Ova pokazna guma koristi obnovljive materijale kao što su butadienski kaučuk iz biomase, stiren-butadienski kaučuk iz biomase, silicijum-dioksid iz pepela ljuske pirinča, biljno ulje i poliestersko vlakno biološkog porekla (oko 60% ukupne mase) i ponovo iskorišćeni materijali. Mi koristimo  butadienski kaučuk iz CO2, koji smo uspešno zajednički razvili s Univerzitetom Toyama iz Japana, kao i ponovo iskorišćenu čađ, ponovo iskorišćenu upletenu žicu i ponovo iskorišćeno čelično uže (oko 30% ukupne mase).  


Cilj je postići stopu korišćenja od 40% 2030. i 100% 2050. Ova pokazna guma razvojni je proizvod koji služi kao sredstvo postizanja tog cilja. Ova guma smanjuje koeficijent otpora kotrljanju, što umnogome doprinosi smanjenju odavanje gasa staklene bašte kroz ceo životni vek auto-gume i poboljšavanju daljine vožnje električnih vozila. Auto-guma ostvaruje najviši stepen otpora kotrljanju u japanskom sistemu označavanja auto-guma. U budućnosti, Toyo Tires unaprediće tehnološke inovacije prema praktičnoj upotrebi, razvijanju i promociji proizvoda što će doprineti ostvarenju održivog društva u pokretu.

*1 Među sirovinama nužnim za trgovinu auto-gumama, materijali kojima se priznaje da doprinose smanjenju uticaja na prirodu.  
 

Najnovije vesti